moriko kira architect

Appartement in Oud-Zuid

Verbouwing appartement in 30-jaren wooncomplex

In de jarendertigwijk Oud-Zuid te Amsterdam hebben wij een appartement verbouwd met een voor Amsterdam bijzondere indeling; het is in de breedte georganiseerd rondom een centrale hal. In Amsterdam zijn de meeste woningen diep en smal met een binnenplaats. Gezien deze indeling vonden wij het interessant om de visuele verbinding te versterken, zowel tussen de voor- en achterkant als in de breedte en hierdoor een ruimtelijke dynamiek te laten ontstaan.

 

Om dit te bereiken is de hal asymmetrisch gemaakt door het weghalen van de gemetselde kasten en zijn alle ruimtes geabstraheerd door het weglaten van lambriseringen, aftimmerlijstjes en plinten. Daarnaast zijn de maat en de positie van de deuren veranderd. Om deze effecten te benadrukken hebben deuren op strategische plaatsen, zoals de keuken- en slaapkamerkasten, een expliciete kleur gekregen.

    Verbouwing van een particulier appartement
    Amsterdam-Zuid, Nederland
    augustus 2003
    Privé opdrachtgever
    Projectarchitect: Olivier Langejan
    166 m²