moriko kira architect

CPO Rosendaalseweg

8 woningen door collectief particulier opdrachtgeverschap

Wij zijn gevraagd om voor de vrijgekomen locatie ‘voormalig tankstation Rosendaalseweg’ te Arnhem een visie en een volumestudie te maken voor een CPO vereniging. De locatie ligt tussen de snelweg A12 en het centrum. Dit is een doorgaande weg in Arnhem die langs het buurtje op het voormalig Monnikenhuizeterrein ligt. Het ligt op een plek waarbij aan weerszijden van de weg een groene omgeving is.

 

Wij hebben twee blokjes rijwoningen gepositioneerd om een collectieve binnenplaats. De woningentrees liggen aan dit pleintje. Hier staat groen, zitelementen, wellicht een barbequeplek,

alle ideeën zijn mogelijk. Wij hebben de gebouwtjes toegespitst op het bestaande niveauverschil met 2 woningtypes als voorbeeld. Wij stellen de types voor als een basiswoning, die op verschillende manieren kan worden uitgebreid d.m.v. een opbouw en een uitbouw. Op die manier kunnen we een compact, efficiënt en gevarieerde karakter creëren.

 

Type 1 speelt met het niveauverschil op de begane grond: naar de tuin toe is de vloer met een paar treden lager waardoor deze ruimte hoger wordt. Type 2 speelt met het niveauverschil in de woning: naar de tuin toe is het plafond hoger, waardoor een open relatie met de bovenliggende ruimte aan de

voorzijde ontstaat. Tevens ontstaat er door de opbouwen de mogelijkheid om een balkon en een dakterras toe te voegen. Er kan worden gekeken of het prettiger is te eten en te leven aan de tuinzijde met hoogteverschil in de ruimte, of juist een open ruimte naar de voorkant toe. Alle ruimtes kunnen uiteraard naar wens en grootte worden bepaald.

    8 geschakelde woningen
    Roosendaalseweg, Arnhem, Nederland
    Vereniging Roosendaalseweg
    Projectarchitect: Jasper Grool
    1000 m2