moriko kira architect

Harmoniezaal Antwerpen

Renovatie monumentale danszaal tot gemeenschapscentrum

In het Koning Albertpark in Antwerpen staat de monumentale Harmoniezaal waarvoor wij gevraagd zijn een ontwerp te maken. Wij willen graag dat de Zaal Harmonie als paviljoen van het park functioneert. D.w.z. dat de zaal overdag voor ideeën vanuit het park toegankelijk is. Diverse groepsactiviteiten moeten in deze condities kunnen plaatsvinden. Daarvoor zijn de vijf ronde stilteruimtes met diverse afmetingen ontworpen. De overige ruimtes zijn symmetrisch ingedeeld om het flexibele en diverse gebruik van de zaal te ondersteunen. De entreehal, de pantry’s c.q. ondersteunende ruimtes en de toiletten zijn aan beide kanten van het gebouw aanwezig. De ingangen voor de leveranciers en medewerkers zijn aan de Mechelsesteenweg en hun ruimtes zijn daaraan gekoppeld.

 

De stilteruimte is omcirkeld door een vaste en enkele schuivende onderdelen waarmee de openheid en dichtheid veranderd kan worden. Het ronde plafond hangt aan de dakconstructie van de zaal met een afgeronde cone-vormige constructie. Onder het opstijgende plafond dat het licht doorlaat ontstaat een serene ruimte. In deze gesloten stilteruimtes kunnen tegelijkertijd bijeenkomsten plaatsvinden. Wanneer de schuivende wanden geheel of gedeeltelijk open zijn, ontstaan interacties tussen de ruimtes. De buitenkant van de stilteruimtes is gemaakt van wandbekleding met een glad gespoten geribbeld profiel. De profielen zorgen voor bijzondere lichtreflectie en verbetert tevens de geluidconditie in de zaal.

    Stilteruimte en multifunctionele ruimten
    Antwerpen, België
    maart 2010
    Patrimoniumonderhoud/ gebouwen/ studiedienst
    Parklaan landschapsarchitecten
    Projectarchitect: Jasper Grool
    600 m2