moriko kira architect

IJburg Blok 65b Mura

26 appartementen om een collectieve patio aan het water

Een bergdorp aan het water. Wonen met alle stedelijke gemakken in de buurt, maar met een ontspannen gevoel van vrijheid en ruimte. Niet alleen de locatie is uitzonderlijk, ook het ontwerp en de kwaliteit van de woningen. Het ontwerp is een spel van lange lijnen, staande raampartijen en verspringende volumes dat een mooi ensemble oplevert rond de binnentuin aan het einde van ‘de groene tunnel’ van IJburg.

 

Doordat IJburg door het stedenbouwkundig plan vooral bestaat uit gesloten blokken, hebben de woningen in dit woongebouw een bijzondere kwaliteit. Normaliter is een appartement georiënteerd op twee richtingen: je woont tussen twee muren. Goede verbindingen met buiten is een zeer belangrijke kwaliteit van een woning. In dit gebouw hebben de appartementen vanwege de kleine losse gebouwen aan minimaal drie zijden ramen. Hiermee krijgen de appartementen een kwaliteit vergelijkbaar met vrijstaande huizen Bovendien zijn de dekken en de binnentuin niet simpelweg de achterkant van de woning. Vanaf de dekken zijn op diverse plekken het IJmeer, het kanaal, de binnentuin  of de straat zichtbaar. Binnen het appartement zijn er plekken met diverse ruimtelijke kwaliteiten. De verandering van het licht en het weer is voelbaar en er is zicht naar verschillende richtingen. Kortom: woningen waar je kunt genieten van binnenruimte, buitenruimte en omgeving.

 

In dit als geheel dorpachtige gebouw manifesteren de zorgvuldig samengebrachte volumes zich vanaf een afstand als object; van dich­terbij vallen ze uit elkaar, waarbij het massieve door lichtheid en informaliteit wordt overgenomen. De donkere en sobere baksteen die domineert de buitenschil en versterkt de uitdrukking als massa. Naar de binnentuin toe wordt het gebouw aangekleed met hout, dat de tactiliteit en de intimiteit van de binnenplaats kenmerkt. De doorlopende betonbanden en de repeter­ende verticale ramen verbinden deze twee materialen, en door de diverse doorzichten ontstaat een bijzonder samenspel van materialen, lijnen en volumes. Hiermee ontstaan diverse plekken met specifieke karakters.

    23 appartementen, 2 grondgebonden woningen, 1 penthouse, een binnentuin en haventje
    Jan Vrijmanstraat, Amsterdam, Nederland
    november 2010
    Amvest woningen NOVA i.s.m. Lingotto Vastgoed
    Binnentuin: Parklaan landschapsarchitecten
    Projectarchitect: Jasper Grool
    Medewerkers: Olivier Langejan, Keika Sato
    5.040 m2
    7.400.000 euro