moriko kira architect

Kunstcentrum Looiersgracht

Renovatie voormalig bierbottelarij tot kunstcentrum

Deze oorspronkelijke bierbottelarij en voormalige kartonnagefabriek hebben wij tot kunstfabriek verbouwd. Het industriële gebouw is in het centrum van Amsterdam gelegen aan een van de zijgrachten waar vroeger veel kleinschalige industrieën aanwezig waren. Anders dan andere typisch Amsterdamse gebouwen aan de zijgrachten beschikt dit gebouw over een hoge en bijzondere brede begane grond. Achterin het gebouw is een grote ruimte waar het noorderlicht door de lange horizontale ramen in de sheddaken naar binnen valt. Karakteristiek onderdeel van het pand is de voormalige ijskelder met diverse sporen van het verleden.

 

De opgave is een kunstfabriek waar verschillende activiteiten en belevenissen tegelijkertijd mogelijk zijn, een grote tentoonstelling, een kleine expositie in een gesloten ruimte, presentaties of lezingen. Aangevuld met een boekwinkel, kantoorruimte en een keuken die eventueel ook als café kan functioneren. Kortom: een uitgebreid en gemengd programma dat betrekking heeft op kunst.

 

Als uitgangspunt van ons ontwerp gelden de krachten en de karakters van deze voormalige fabriek die wij tot het uiterste willen laten spreken. Daarom hebben wij besloten om het casco van het gebouw zo veel mogelijk onaangetast te laten en alle sporen en littekens van het verleden te bewaren.

De voorruimte aan de gracht is het ontvangstdeel van de kunstfabriek waar diverse functies plaatsvinden, zoals een café, boekwinkel en kleine en informele exposities. Hier zijn drie dozen geplaatst van circa 4 bij 4 bij 3 meter voor een boekenwinkel, expositieruimte en kantoor. Deze dozen zijn voorzien van grote vouwdeuren die de relatie tussen binnen en buiten de dozen en de impressie van de galerie steeds kunnen veranderen. Hiermee komen de levendigheid en interactie van de activiteiten tot uiting. Ook vanaf de straat is dit voelbaar. De achterruimte is ruimtelijk niet aangepast; de openheid, de rust en het licht van de ruimte domineren en vormen een mooi contrast met de voorruimte. De drie ruimtes in de kelder worden gebruikt als tentoonstellingsruimte, multimediakamer en archief.

    Kunstcentrum
    Looiersgracht, Amsterdam, Nederland
    september 2010
    Contemporary Art Lab
    Projectarchitect: Anne Boonstra
    Medewerkers: Olivier Langejan,
    Ilse Landwehr Johann,
    Jasper Grool
    800 m2