moriko kira architect

Nikon Europe

Verbouwing en interieur kantoorgebouw

Wij transformeerden het interieur van Aldo van Eycks Tripolisgebouw tot een open kantoor dat uitnodigt tot uitwisseling en innovatie. Het Japanse elektronicabedrijf Nikon vestigt zijn Europese hoofdkantoor in dit gebouw in Amsterdam-Zuid, dat in 1991 is gebouwd. De sterke architectuurvisie van Aldo van Eyck vormde tezamen met het merkimago van Nikon het uitgangspunt voor het ontwerp. Beide zijn intens en authentiek. De dynamiek van de productontwikkeling en marketing en de sfeer van het bedrijf, met diverse nationaliteiten, leeftijden en disciplines, hebben een indruk op ons achtergelaten. Deze transparantie, dynamiek en comfort wilden wij uitdrukken in ons ontwerp.

 

Het radicale kantoorgebouw bestaat uit drie bloemachtige octantruimten verbonden door een centrale ruimte van bijzondere geometrie, met daarin de centrale voorzieningen als liften, vluchttrappen en toiletten. De open ruimtes waren precies wat Nikon wil hebben. Communiceren, samenwerken en uitwisselen. Wij hebben ons erop geconcentreerd om de ruimte zo transparant en licht mogelijk vorm te geven. De gespoten panelen van glas en staal vormden de basismaterialen hiervoor. Wij hebben voorgesteld geen massaproduct of kunststof te gebruiken, maar alleen echte materialen van de hoge kwaliteit die de producten van Nikon ook uitstralen.

 

De waanzinnige kwaliteit van licht van de ruimte en de affiniteit van Nikon als optisch en camerabedrijf met licht en kleur hebben wij uitgedrukt in het kleurenschema van de gespoten wanden. Door de bijzondere geometrie van het gebouw in combinatie met de transparantie en de kleuren ontstaat een vloeibare en lichte omgeving, waar de omliggende stad en het groen onderdeel worden van de ruimtelijke perceptie. Tegelijkertijd blijven, juist door dezelfde ingrediënten, de werkplekken intiem. Van daaruit ontplooit zich naadloos de wereld van het werkterrein van Nikon. Wij geloven in de ruimte waarin men zich voelt alsof het een jas draagt. Ruimte waar je je niet teveel bewust bent van wat er is gebouwd maar je voelt je goed met het licht, ruimte en het seizoen. Het gaat niet over wat wij ontwerpen, maar het gaat over tussenin hetgeen wij ontwerpen, tussen de muren en de ramen.

    Verbouwing & interieur kantoor
    Burgerweeshuispad, Amsterdam, Nederland
    november 2012
    Nikon Europe B.V.
    Projectmanagement: Stone 22
    Projectbegeleiding: Arcing Architecture
    Inrichting patios: MXT landschappen
    Kleurenschema: Ayumi Higuchi
    Projectarchitect: Anne Boonstra
    Medewerkers: Farah Agarwal,
    Jasper Grool
    4540 m2
    2.100.000