moriko kira architect

Paviljoen Heidehof

Multifunctionele ontmoetingsruimte op begraafplaats

Begraafplaats Heidehof in Apeldoorn krijgt naast bezoekers van familiegraven steeds meer bezoek van wandelaars die de natuurlijke en rustige omgeving van deze begraafplaats waarderen. Een paviljoen waar deze bezoekers rust kunnen nemen en elkaar ontmoeten is de opgave van dit project. Van een rustige weekendwandeling over een begraafplaats krijg je altijd een bijzondere stemming. Het is een wereld op zich, waar je los van de wereld van alledag lijkt te staan; onbewust word je geraakt door gedachten over leven en dood, waarmee je je in het dagelijks leven normaal gesproken niet bezighoudt. Onze vraag was hoe ons paviljoen mensen in deze stemming op een juiste manier kan ontvangen. Wij vonden dat gebouwen en objecten die met dagelijkse en seculiere opgaven te maken hebben, geen goede referentie kunnen zijn voor de ontwikkeling van dit ontwerp. Daarom hebben wij besloten de zoektocht naar het ontwerp te beginnen met beelden verzamelen en deze te beoordelen op de stemming die ze opriepen. Bij de geselecteerde beelden ging het vaak om natuurlijke objecten, met de hand gevormde objecten en om de uitdrukking van zachtheid van kleding. Op deze manier werd het steeds duidelijker wat wij zochten: de tactiliteit van natuur en van handen en om een ruimtelijk gevoel waarin de bezoekers omhelsd worden. Met maquettestudies hebben we onze zoektocht voortgezet, om naast de uitdrukking van het paviljoen ook de integratie van de vorm, het programma en de constructie te zoeken.

 

Onze ontwerpzoektocht is uitgekomen bij een dubbele koepel die met een staal- en houtconstructie is opgebouwd. Het plafond is gemaakt met gebogen eikenfineer en de grindvloer heeft de kleur van het zand in de omgeving. De warme gebogen ruimtes omhelzen de bezoekers, en de grindvloer verbindt de binnenruimte met de omgeving. De ruimtes geven een steeds wisselend gevoel en ook de zichten naar het landschap van de begraafplaats zijn veranderlijk; deze variatie ontstaat door de continue hoogteverschillen van de ruimtes en door de dakranden en de gebogen wand in de zaal die het doorzicht van binnen naar buiten begeleiden.

    Multifunctionele ontmoetingsruimte
    Heidehof, Apeldoorn, Nederland
    november 2008
    Gemeente Apeldoorn
    Projectarchitect: Olivier Langejan
    Medewerkers: Annemarijn Haarink,
    Jasper Grool
    274 m²
    738.000 euro