moriko kira architect

Paviljoen Heidezicht

Nieuwbouw horecaruimte

Het dagcafé is gesitueerd aan een aanrakingspunt tussen het bos, het speelveld en de heide in de buurt van een woonwijk. Het is een natuurlijke groene omgeving als totaliteit, echter hier komen verschil­lende landschappen en boomsoorten bij elkaar. Het paviljoen vormt het hart van deze bijzondere omgeving.  Het is een plek voor zowel kinderen als hun ouders en hier moeten de ouders een goed overzicht kunnen houden over hun spelende kinderen. Tegelijkertijd is het een rustplek voor wandelaars en mensen die van de natuur genieten. Hier ont­moeten verschillende mensen elkaar. Er ontstaat een plek voor de buurt en de omgeving waar men kan genieten van het landschap en het groen.

 

Eenvoud, lichtheid en informaliteit is de es­sentie van het ontwerp. Het dak van het paviljoen (paddenstoel) bestaat uit zeven eenvoudige stalen en houten constructie­delen; een paraplustructuur. De houten ribben van dit dak dienen als constructie en gelijk als afwerking. Zo blijft het een­voudig en zuiver. Het geheel of een gedeelte wordt dichtgemaakt met een vouwpui, deze zal soms open zijn en soms dicht, afhankelijk van het weer en het gebruik. Deze zogenaamde paddenstoelstructuur staat op een podium van stenen, zodat het paviljoen ca. 1 meter opgetild is. Hiermee biedt het terras een mooi zicht naar de heide en de speeltuin. Door trappen en hellingbanen is dit podium op een speelse manier verbonden met het speelveld. De gebogen indelingwanden van het café vloeien voort uit het stenen podium.  Voor ons zijn dit gemetselde podium en de wanden een denkbeeldig referentiepunt van de overgebleven vesting.  

    Nieuwbouw horecaruimte
    Bussum, Nederland
    augustus 2008
    Gemeente Bussum
    Projectarchitect: Jasper Grool
    Medewerker: Kenya Sato, Anne Boonstra
    155 m²