moriko kira architect

Restaurant Tagawa

Interieur Japans restaurant

Restaurant Tagawa in Brussel is een van de oudste Japanse restaurants in Europa. Wij zijn gevraagd om een nieuwe identiteit geven aan het restaurant dat reeds 25 jaar bestond. Het is een vrij groot restaurant dat bestaat uit diverse onderdelen van een grote eetzaal waar Europese zakenmensen en bureaucraten lunchen en dineren, individuele Japanse kamers waar Japanse mensen in een privé-omgeving zakendiners organiseren, een sushi bar en een Tempura bar waar Japans eten liefhebbers exclusief eten.

 

Bovengenoemde onderdelen nemen circa 500 m2  in gebruik en voor de verbouwing was geen duidelijke ruimtelijke structuur voor het nogal diverse publiek dat tegelijkertijd in het restaurant aanwezig is. Ons doel was een ruimtelijke structuur creëren die tegelijkertijd de bijzondere identiteit van het restaurant voorstelt. Deze moet de diverse plekken zoals de grote zaal, de Japanse kamers, de sushi bar en de Tempura bar op een juiste manier verdelen zodat iedere plek de juiste sfeer en afmeting krijgt en tegelijkertijd een harmonieus geheel creëert. En het was ook belangrijk  dat  het ontwerp een echt Japanse restaurant representeert.

 

De traditionele Japanse tuin was voor ons een inspiratie. Landschappelijke elementen zoals de stenen, de bamboe en de bomen die door het clusteren en het repeteren  diverse plekken maken van intimiteiten en sferen worden in Japanse tuin gecreëerd. Het is een kijktuin vanuit vaste plekken en tegelijkertijd kunnen bezoekers om de tuinen heen wandelen om van diverse sferen te genieten. Wij stelden een combinatie voor van verticale schijven van ceder hout, een wolkachtige plafondvlakte van bamboe en een heuvelachtig voetstuk van donker hout als basis element. Het restaurant wordt volgens de stromen van de gasten en de maat en de intimiteit van de plekken ingedeeld. Gasten worden begeleid door het met de elementen gechoreografeerde pad naar de door deze elementen ontstane diverse plekken.

    Interieur Japans restaurant
    Brussel, België
    januari 1997
    Restaurant Tagawa
    Atelier Architecture Beauvoir
    Projectarchitect: Iwan Hameleers
    500 m²