moriko kira architect

Station Almelo

Renovatie hal, perrons, wachtruimten en voorplein

Wij zijn gevraagd in het kader van ‘Prettig Wachten’ om enkele ingrepen te doen om de verblijfskwaliteit te verbeteren op Station Almelo. Het station van Almelo is gesitueerd aan de rand van de binnenstad en functioneert als een belangrijk knooppunt van diverse verkeersstromen. Hierdoor is het op het perron en rondom het station altijd druk met mensen die van het perron bijvoorbeeld naar de fietsstalling, naar de bussen of naar de school gaan en vice versa.

 

Het huidige stationsgebouw is architectonisch van zeer hoge kwaliteit. Het symboliseert de dynamiek en de stromen van verkeer. Ons voorstel is om de ruimte voor het doorstromen van de reizigers, de informatievoorzieningen, de kaartautomaten, de ruimte om kort te wachten en de rustige wachtruimte te ordenen in de stationshal. De relatie tussen de stationshal, het stationsplein en het busstation duidelijk maken door het doortrekken van de vloer van de stationshal naar buiten en het beter inrichten van de stationshal. De visuele relatie tussen het station en perron verbeteren. Het perron herorganiseren met nieuwe wachtruimte en kiosk in het oude rijksdienstgebouwtje. Om het perron gevoelsmatig minder lang maken lijkt het ons zeer wenselijk om de trein naar Mariënberg niet helemaal aan het einde van het perron, maar meer dichterbij het station te laten stoppen.

    Renovatie stationshal, stationsplein en perrongebouw
    Station Almelo, Nederland
    maart 2012
    ProRail
    Stationsplein: Parklaan landschapsarchitecten
    Verlichting: lichtontwerpers.nl
    Projectarchitect: Anne Boonstra
    Medewerker: Jasper Grool
    340 m2
    280.000 euro