moriko kira architect

Station Boxtel

Renovatie hal, perrons en voorplein

Wij zijn gevraagd in het kader van ‘Prettig Wachten’ om enkele ingrepen te doen om de verblijfskwaliteit te verbeteren op Station Boxtel. Station Boxtel is een knooppuntstation aan de lijnen Nijmegen-Tilburg en Eindhoven/Den Bosch-Weert en wordt per dag gebruikt door ca. 6000 reizigers waarvan een groot deel scholieren en studenten is. Het huidige station is gebouwd in 2000.

 

Wij hebben de monumentale trap meer ruimte gegeven door de pui van de stationshal op te schuiven. Hierdoor ontstaat een betere plek van aankomen en vertrekken, tegelijkertijd wordt de stationshal functioneler betrokken bij het voorplein. In de stationshal plaatsen we gekleurde glazen wanden helemaal rondom zodat je in een andere wereld terecht komt waar je kunt wachten.

 

Het voorplein richten we anders in met groene zitperken die meteen routing aangeven terwijl we voor de uitgetrekte loopbrug met studenten kijken naar een transparante geprinte bekleding van de glazen puien.

 

Ons voorstel gaat over zeer plaatselijke en strategische ingrepen en het is niet de bedoeling de huidige uitstraling en architectuur van het stationsgebouw te veranderen. In plaats daarvan willen wij door deze incidentele ingrepen het op dit moment lege en kale stationsgebouw, loopbrug en perrons invulling geven zodat er een aangename sfeer voor de reizigers ontstaat.

    Renovatie stationshal, stationsplein, passerel en perrons
    Station Boxtel, Nederland
    juni 2011
    ProRail
    Parklaan landschapsarchitecten
    Projectarchitect: Jasper Grool
    250 m2
    320.000 euro