moriko kira architect

Vrije Kavel Steigereiland

Nieuwbouw particuliere woning

Een open binnenruimte, zo eenvoudig mogelijke constructie, diverse plekken waar men kan genieten van lichtinval, zichten naar buiten en de ruimtelijke verbinding met elkaar; bij het ontwerpen van een woonhuis vinden wij dit essentiële eigenschappen. Deze vrij eenvoudige missie wordt een spannende opgave voor een klein kavel, tussen twee nog te bouwen woningen, op het noorden gericht, in een gebied met hoge dichtheid op Steigereiland, in Amsterdam-IJburg. Het Steigereiland is niet alleen gloednieuw kunstmatig land waarbij weinig vaste context is, maar

er is hier ook sprake van een welstandvrije zone. Niemand heeft van tevoren enig idee van de vormgeving of het materiaal van naastgelegen panden. Dit uitgangspunt was voor ons een extra motivatie om de woning te ontwerpen vanuit de ruimtelijke kracht van het interieur.

 

Wij hebben een zeer eenvoudige opzet gekozen. Door twee plateaus op verschillende hoogtes te plaatsen in een 6,4 meter hoge ruimte ontstaat er een diagonale ontplooiing van de ruimtes. Door het doorzicht tussen de verschillende niveaus en door het zicht en de lichtinval vanaf het eerste plateau aan de straatkant naar de tuin krijgt de woning diepte en ontstaat een gevoel van continuïteit. Tegelijkertijd vormt deze verbinding tussen de plateaus geen belemmering voor de kwaliteit en het gevoel van afzonderlijke ruimtes. Omdat de ingreep minimaal is, beleeft men in het huis eigenlijk alleen de ruimte die zich van de entree naar de tuin en naar boven toe ontplooit; alsof de wanden en de vloeren, die de fysieke grens van de ruimte markeren, niet bestaan. Het draait om de beleving van lucht en licht.

    Woonhuis
    Amsterdam IJburg, Nederland
    mei 2008
    Privé opdrachtgever
    Projectarchitect: Annemarijn Haarink
    Medewerker: Olivier Langejan
    204 m²
    340.000 euro